Bakterijų kultūra GOUDA Sūriams
Gouda sūrio kultūros – tai pieno rūgšties bakterijų mišinys, leidžiantis pasigaminti skanų naminį Gouda sūrį savo namuose! Mezotermofilinės bakterijos tinka pusiau kietiems ir kietiesiems sūriams gaminti, tarp jų ir sūriui GOUDA. Savo sūriui gaminti galite naudoti pieną „tiesiai iš karvės“ arba parduotuvėje pirktą pieną – šviežią, mažai pasterizuotą! Šviežią pieną „iš karvės“ rekomenduojama pasterizuoti maždaug 65°C temperatūroje 30 minučių.
Naudojimo instrukcija:
Kad gautumėte 0,7 kg sūrio jums reikės 6 ltr pieno ir 0,5g bakterijų.
Į puodą supilkite 6 l pieno ir pakaitinkite iki 33°C. Pasverkite maždaug 0,5 g bakterijų ir ištirpinkite nedideliame kiekyje (stiklinėje) drungno vandens. Viską supilkite į pieną ir gerai išmaišykite. Palikite uždengtą apie valandą. Praėjus šiam laikui – jei naudojote parduotuvėje pirktą mažai pasterizuotą pieną – įpilkite apie 1 g kalcio chlorido miltelių, tada pieną pašildykite iki 38°C ir įpilkite apie 0,6 g džiovinto šliužo fermento, ištirpinto stiklinėje drungno vandens. Sumaišykite viską kartu. Išjunkite šildymą. Maždaug po 50 minučių supjaustykite varškę 1–2 cm kubeliais ir švelniai išmaišykite. Palikite 10-15 minučių, kad išrūgos pradėtų išsiskirti. Praėjus šiam laikui, nupilkite apie 20-30% išrūgų ir pakeiskite jas maždaug 30-35°C temperatūros vandeniu. Tada nuolat maišydami gautą masę kaitinkite iki 40-45°C 20-30 minučių, kol gausis pakankamai elastinga, kad suliptų paspaudus rankoje. Išrūgas nupilkite iki masės lygio, tada supilkite į sūrmaišį arba formą ir įdėkite į sūrio presą. Gautą sūrį palikite maždaug 12 valandų kambario temperatūroje, retkarčiais apversdami. Praėjus šiam laikui, išimkite sūrį, sdėkite į sūrymą (0,5 l vandens + 0,5 l išrūgų + 180 g druskos) ir palikite 8 valandoms. Tada išimkite sūrį iš sūrymo, padėkite ant sūrio gaminimo kilimėlio ir palikite džiūti kambario temperatūroje 24 valandas, kas kelias valandas apversdami. Sūrį laikykite šaldytuve. Kai susiformuoja odelė, apsaugokite ją danga arba sūrio gamybos vašku. Palikite sūrį bręsti mažiausiai 4 savaites 8-12°C temperatūroje. Skanaus!
Pakuotės užtenka 40 L pieno!
Sudėtis: Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovaras. diacetilaktis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris, Streptococcus termofilius, laktozė
Panaudojimas: 0,7g./ 10 l pieno
Grynasis kiekis 25g.