KALIO NITRATAS (SALIETRA)
Sudedamosios dalys: kalio nitratas E252, lipnumą reguliuojanti medžiaga magnio hidroksido karbonatas E504.
Grynasis kiekis: 100 g.
Kalio salietra – skirta bet kokios rūšies mėsai sūdyti. Kalio salietra, dar žinoma kaip kalio nitratas (KNO₃), yra bespalvė kristalinė druska (E 252), naudojama tradiciniuose mėsos sūdymo metoduose. Kalio salietra, po valgomosios druskos, yra vienas svarbiausių mėsos sūdymo priedų, užtikrinantis ne tik jos galiojimo laiko prailginimą, bet ir rausvos spalvos išsaugojimą.
Naudojant kalio salietrą ruošiant naminę mėsą, užtikrinama:
· rausvos mėsos spalvos išsaugojimas (viena valgomoji druska pakeičia natūralią mėsos spalvą į smėlio-pilką)
· išryškinamas gardus mėsos skonis
· minkštesnė mėsa
· stiprus antibakterinis poveikis – salietra turi konservuojantį poveikį ypač prieš bakterijas, gaminančias botulino toksiną
· ilgesnis šviežumas – salietra sūdyta mėsa nepasidengia gleivėmis
RECEPTAS:
1 kg nugarinės brandinimui
Jums reikės:
1 kg. nugarinės
1 l šalto vandens
0,2 g bakterijų kultūrų
1,5 g kalio nitrato
4 g cukraus
90 g druskos
Paruošimas:
Nugarines kruopščiai nuplaukite, panardinkite į marinatą ir palikite 24 valandoms kambario temperatūroje. Tada nugarine 5 dienoms palaikykite šaldytuve. Išimkite iš šaldytuvo, nusausinkite ir pagardinkite mėsą žolelių mišiniu (laukiniais česnakais, rūkyta paprika, mairūnu, čiobreliais). Palikite džiūti kambario temperatūroje 2–3 dienas. Jei norite, galite papildomai rūkyti šaltai dūmuose 8 valandas. Po rūkymo nugarines 4 dienas brandinkite žemesnėje nei 20 °C temperatūroje. Kai nugarinės praranda maždaug 30 % savo svorio, supakuokite jas vakuume ir palikite bent mėnesiui.
DĖMESIO: Šis produktas netinka tiesioginiam vartojimui, jį reikia maišyti su druska.